Preview

Зерновое хозяйство России

Расширенный поиск

Продуктивность и биоэнергетическая эффективность нового сорта эспарцета Шурави

Полный текст:

Аннотация

The article presents the results of three cycles of study of productivity and quality of sainfoin variety ‘Shuravi’. The purpose of the study is to establish the advantages of economic-biological characteristics of sainfoin ‘Shuravi’ over the standard variety ‘Zernogradsky 2’. The experiments were conducted by Agricultural Research Center “Donskoy” in 2012-2016. The soil of the experimental fields is heavy loamy, carbonaceous black earth (chernozem) with a deep layer of humus (120 cm) and high content of carbon. The reaction of soil solution is nearly neutral (pH 7.0-7.1). The content of easily hydrolyzable nitrogen is of 60-110 mg/kg of soil; the content of movable phosphorus is 18.5 mg/kg of soil; the content of changeable potassium is of 342 mg/kg of soil. On average the productivity of sainfoin green mass during three cycles was 31.9 t/ha that is on 3.2 t/ha or 11.1% more than that of the standard variety. The productivity of dry matter of the variety ‘Shuravi’ was 8.06 t/ha on average during the studied period, that was on 1.16t/ha or 16.8% more than that of the variety ‘Zernogradsky 2’. The sainfoin variety ‘Shuravi’ showed a better productivity of kernels than the standard variety during all years of study. The grain productivity of ‘Shuravi’ was 0.84t/ha, that is on 0.22t/ha or 35.5% more than that of the variety ‘Zernogradsky 2’. The variety ‘Shuravi’ surpasses the standard variety in such traits as early maturity, fast and strong germination, tillering and leaf formation. The yield of forage units of the variety ‘Shuravi’ is on 11.2% more than that of the variety ‘Zernogradsky 2’. The amount of digestible protein in ‘Shuravi’ is on 12.5% more than that of ‘Zernogradsky 2’. The yield energy of ‘Shuravi’ was on 15.9% more than that of ‘Zernogradsky 2’ at a higher coefficient of energetic efficiency and a smaller index of energy capacity of product.

Об авторах

С. А. Игнатьев
ФГБНУ «АНЦ «Донской»
Россия


Т. В. Грязева
ФГБНУ «АНЦ «Донской»
Россия


Н. Г. Игнатьева
ФГБНУ «АНЦ «Донской»
Россия


Г. В. Метлина
ФГБНУ «АНЦ «Донской»
Россия


Список литературы

1. Новоселова, А.С. Селекция и семеноводство многолетних трав / Под ред. А.С. Новоселовой, А.С. Шпака, З.Ш. Шамсутдинова, И.М. Шатского, Н.И. Георгиади. - М.: - ВНИИ кормов им. В.Р. Вильямса, 2005. - 376 с.

2. Игнатьев, С.А. Сравнительная продуктивность люцерны и эспарцета / С.А. Игнатьев, Т.В. Грязева, Н.Г. Игнатьева // Зерновое хозяйство России. - 2014. - № 6. - С. 26-31.

3. Овсянникова, Г.В. Возделывание озимой пшеницы в зернопропашном севообороте при систематическом внесении удобрений / Г.В. Овсянникова, С.А. Раева, М.Е. Кравченко // Зерновое хозяйство России. - 2011. - № 6. - С. 46-48.

4. Игнатьев, С.А. Продуктивность и использование современных сортов эспарцета / С.А. Игнатьев, И.М. Чесноков, Т.В. Грязева, Н.Г. Игнатьева // Земледелие. - 2013. - № 8. - С. 34-37.

5. Алабушев, А.В. Реакция озимой пшеницы на систематическое внесение удобрений в звеньях зернопропашного севооборота / А.В. Алабушев, Г.В. Овсянникова, Н.Г. Игнатьева, Н.Г. Янковский // Зерновое хозяйство России. - 2014. - № 5. - С. 54-59.

6. Галиченко, И.И. Урожайность озимой пшеницы в зависимости от предшественников // Зерновое хозяйство России. - 2015. - № 2. - С. 3-5.

7. Грязева, Т.В. Сорт эспарцета Велес / Т.В. Грязева, С.А. Игнатьев, И.М. Чесноков, Г.В. Метлина // Достижение науки и техники АПК. - 2015. - Т.29.- №5. - С.70-71.

8. Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. - М., 1989. - 194 с.

9. Методические указания по селекции и первичному семеноводству многолетних трав. - М.: ВНИИК им. В.Р. Вильямса, 1993. - 76 с.

10. Методические указания по проведению полевых опытов с кормовыми культурами. - М.: ВНИИК им. В.Р. Вильямса, 1997. - 156 с.

11. Разумов, В.А. Руководство по анализу кормов / В.А. Разумов. - М.: Россельхозиздат, 1983. - 273 с.

12. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных: справочное пособие. 3-е изд., перераб. и доп. / Под ред. А.П. Калашникова, В.И. Фисинина, В.В. Щеглова, Н.И. Клейменова, М.: - 2003. - 456 с.

13. Кива, А.А. Биоэнергетическая оценка и снижение энергоёмкости и технологических процессов в животноводстве / А.А. Кива, В.М. Рабштына, В.И. Сотников. - М.: Агропромиздат, 1990. - 175 с.


Для цитирования:


Игнатьев С.А., Грязева Т.В., Игнатьева Н.Г., Метлина Г.В. Продуктивность и биоэнергетическая эффективность нового сорта эспарцета Шурави. Зерновое хозяйство России. 2017;(4):32-35.

For citation:


Ignatiev S.A., Gryazeva T.V., Ignatieva N.G., Metlina G.V. The productivity and bioenergetic efficiency of the new variety of sainfoin ‘Shuravi’. Grain Economy of Russia. 2017;(4):32-35. (In Russ.)

Просмотров: 78


Creative Commons License
Контент доступен под лицензией Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2079-8725 (Print)
ISSN 2079-8733 (Online)